Yoga dhe përparsitë e saj

yoga dhe perparsite e saj

Yoga bën më shumë sesa djegien e kalorive dhe tonifikimin e muskujve. Është një stërvitje totale e trupit dhe mendjes, që kombinon forcimet dhe shtrirjet e pozitave me frymëmarrje të thellë dhe meditim ose relaksim.

Ekzistojnë më shumë se 100 forma të ndryshme të yogas. Disa janë të shpejtë dhe intezive e të tjerët janë të buta dhe relaksuese.

Shembuj të formave të ndryshme të yogës përfshijnë:

 Hatha: Forma që shoqërohet më shpesh me jogën, ajo ndërthur një seri lëvizjesh themelore me frymëmarrjen.

Vinyasa: Një seri pozash që rrjedhin pa probleme në njëra-tjetrën.

Të energjisë: Një praktikë më e shpejtë dhe me intensitet më të lartë që ndërton muskuj.

Ashtanga: Një seri pozash, e kombinuar me një teknikë të veçantë frymëmarrjeje.

Bikram: E njohur gjithashtu si “joga e nxehtë”, është një seri prej 26 pozash sfiduese të kryera në një dhomë të ndezur në një temperaturë të lartë.

Iyengar: Një lloj yoga që përdorë props si blloqe, rripa dhe karrige për t’ju ndihmuar të lëvizni trupin tuaj në shtrirjen e duhur.

Yoga dhe perfitimet e saj

Disa nga benefitet e yogas janë:

Ndërtimi i forcës
Qëndrimi i drejt i shpinës
Fitnesi më i mirë i gjithanshëm
Humbje peshe
Kultivimi i vetëdijes
Rritja e energjisë tuaj
Ulja e stresit
Gjumi më i mirë
 Merrni frymë më thellë
Forcimi i sistemin tuaj imunitar
Përmirësimi i përqendrimit

Yoga, përveç përfitimeve fizike, na ndihmon të menaxhojë stresin, i cili dihet se ka efekte shkatërruese në trup dhe mendje. Stresi mund të zbulohet në shumë mënyra, duke përfshirë dhimbje në shpinë ose në qafë, probleme me gjumin, dhimbje koke, abuzim të drogës dhe paaftësi për t’u përqendruar,. Yoga mund të jetë shumë efektive në zhvillimin e aftësive të përballimit dhe arritjen e një këndvështrimi më pozitiv për jetën.

Yoga per qetesim dhe relaksim

Përfshirja e meditimit dhe frymëmarrjes nga Yoga mund të ndihmojë në përmirësimin e mirëqenies mendore të një personi. Praktika e rregullt e yogas krijon qartësi mendore dhe qetësi; rrit ndërgjegjësimin e trupit; lehtëson modelet e stresit kronik, relakson mendjen; përqendrohet vëmendja; dhe mpreh përqendrimin.
Trupi dhe vetëdija janë veçanërisht të dobishme, sepse ato mund të ndihmojnë në zbulimin e hershëm të problemeve fizike dhe të lejojnë veprime të hershme parandaluese.